www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/voorvoetamputatie/welke-amputatieniveaus-zijn-er/

Welke amputatieniveaus zijn er?

Welke amputatieniveaus zijn er?

Amputatieniveaus

Van de kleine teen tot de voetwortel

Wij wensen dat u zoveel mogelijk weefsel van uw voet behoudt. Dat is namelijk zeer belangrijk, niet alleen voor uw eigen gevoel maar ook voor de medische gevolgen hiervan. Hoe meer weefsel er behouden kan blijven, des te gemakkelijker zal het in de rest van uw leven zijn. Het amputatieniveau bepaalt in belangrijke mate hoe goed u later weer kunt staan en lopen, kortom functioneren.

Amputatieniveaus van de voet: de enkel is een belangrijke grens

In het gunstigste geval is het voldoende om een teen te amputeren. In elk geval probeert de chirurg de middenvoetsbeentjes volledig te behouden.
Kan de kop van het teengewricht echter niet behouden blijven, dan moet ook het bijbehorende middenvoetsbeentje (gedeeltelijk) worden verwijderd. (Artsen spreken dan van een “straal”. Het verliezen van een straal is van grote invloed op het staan en lopen. Zonder prothese leidt dit namelijk tot een verkeerde houding.

Wanneer alle middenvoetsbeentjes binnen het getroffen gebied vallen zal de chirurg ook alle middenvoetsbeentjes moeten verwijderen. Om verschillen in botlengte te voorkomen creëert hij een ronde stomp. Dit vergemakkelijkt het later ook om een goed passende voetprothese te maken.

Ook wanneer de amputatie de voetwortelbeenderen, of zelfs de gehele voetwortel betreft, zal de chirurg een ronde stomp proberen te creëren om de protheseverzorging te vereenvoudigen.

In al deze gevallen is de enkel behouden. Met een op maat gemaakte (gedeeltelijke) voetprothese kan de voet meestel opnieuw worden belast. U kunt weer staan en lopen. Wanneer ook de enkel wordt geamputeerd maar de knie niet, spreekt men van een onderbeenamputatie. Wanneer boven de knie moet worden geamputeerd spreekt men van een bovenbeenamputatie.

Op welk niveau geamputeerd moet worden is in de meeste gevallen een beslissing van de chirurg in samenspraak met de orthopeed. Met het oog op de langdurige zorg is het nuttig om ook de instrumentmaker bij deze beslissing te betrekken. 
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA