www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/voorvoetamputatie/wat-zijn-de-gevolgen-van-een-voorvoetamputatie-voor-mij/

Wat zijn de gevolgen van een voorvoetamputatie voor mij?

Wat zijn de gevolgen van een voorvoetamputatie voor mij?

Lichaam en geest klagen

Laten we eerlijk zijn; het is na een amputatie zeker geen pretje. U hebt een groot verlies te verwerken en krijgt misschien last van verminderd zelfvertrouwen. U zult moeten leren omgaan met een nieuw lichaamsgevoel.

Staan en lopen na een voorvoetamputatie

Na de voetamputatie heeft u een andere stavlak. Een deel van de hefboom die u voorheen gebruikte om te lopen en te staan ontbreekt. Het zal zwaar zijn om weer te staan. U zult zeer voorzichtig omgaan met de stomp. Het is te verwachten dat u geneigd bent een verkeerde houding aan te nemen om dit te corrigeren. Des te belangrijk is het om u tijdig over hulpmiddelen te laten informeren. Een prothese zal u ondersteunen om weer zo snel mogelijk uw normale bewegingspatronen terug te krijgen. (zie “langdurige verzorging”).

Misschien schaamt u zich en valt het u zwaar om u openlijk te vertonen met uw geamputeerde voet. De prothese kan u echter helpen om te wennen aan uw nieuwe situatie. Een voetprothese biedt u vrije beweeglijkheid in uw enkel. Deze vrijheid zal er ook voor zorgen dat uw bewegingen er zo natuurlijk mogelijk uit blijven zien.

Uw grootste uitdaging is om onder de mensen te blijven komen en een nieuw lichaamsgevoel te ontwikkelen. U hebt overigens alle reden om juist zelfbewust te worden. Het valt immers niet mee om er zo goed uit te komen na zoiets ergs te hebben meegemaakt.
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA