www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/oorzaken-voor-amputatie/waarom-moeten-delen-van-mijn-voet-worden-geamputeerd/

Waarom moeten delen van mijn voet worden geamputeerd?

Waarom moeten delen van mijn voet worden geamputeerd?

Bloedsuiker meten

Amputatie is geen straf

Een ding moet u snel uit uw hoofd zetten: een amputatie is geen straf, maar een gevolg van een ongeval of een ziekte die u min of meer toevallig treft. Amputatie wordt alleen uitgevoerd als dit de enige kans is om uw gezondheid op lange termijn te verbeteren. Vaak is amputatie noodzakelijk wanneer de bloeddoorstroming niet langer voldoende is om weefselcellen te voorzien van zuurstof (diabetische voet). Een andere oorzaak van amputaties zijn ongevallen waarin een herstel van de voet niet mogelijk is. Hoe vreemd het ook mag klinken, vaak zijn voorvoet amputaties in deze gevallen de enige manier om ooit weer te kunnen lopen.

De meest voorkomende oorzaken: ongevallen en ziekte

Als getroffene bent u niet alleen. In Nederland vinden jaarlijks ca 3300 beenamputaties plaats.  Het grootste deel bestaat uit amputaties onder de knie (incl. voetamputaties). De meest voorkomende redenen voor amputatie van de voet (negen van de tien) zijn het diabetisch voetsyndroom en ernstige ongevallen, zoals op het werk of in het verkeer. Maar ook de zogenaamde “arteriële doorbloedingsstoornissen”, beter bekend als “rokersbenen of ziekte van Bürger”, spelen nog steeds een grote rol.
De aantallen en oorzaken van arteriële doorbloedingsstoornissen zijn al jarenlang hetzelfde. De reden: mensen worden steeds ouder waardoor meer mensen last krijgen van diabetes mellitus. Maar, omdat de behandeling de laatste jaren  steeds beter is geworden, stijgt het aantal amputaties niet.

Amputatie bij diabetisch voetsyndroom

Het diabetisch voetsyndroom is de meest voorkomende oorzaak van voorvoetamputaties. Diabetes mellitus veroorzaakt meerdere stoornissen die elkaar wederzijds versterken:

  • Verminderde transpiratie veroorzaakt een droge en gebarsten huid op de voeten
  • Teveel glucose in de zenuw zorgt ervoor dat patiënten de kloven en verwondingen niet meer voelen
  • Wondgenezing is veel slechter bij diabetes mellitus
  • Telkens wanneer de wonden worden belast vergroot het letsel. Het weefstel raakt ontstoken en sterft af
  • Ook is er het risico dat de hele voet ontstoken raakt omdat de doorbloeding door diabetes wordt verstoord en weefselcellen afsterven.

Amputatie bij doorbloedingsstoornissen

Bij rokers en mensen met andere stofwisselingsziekten kan hetzelfde effect optreden als bij mensen met diabetes mellitus. Bij een circulatiestoornis wordt het been niet goed van zuurstof voorzien. De patient voelt pijn aan het been en het lopen is pijnlijk.
In elk van die gevallen geldt: een amputatie van (een gedeelte van) de voet wordt alleen uitgevoerd wanneer bepaalde gebieden van de voet niet meer te redden zijn en geamputeerd moeten worden om de rest van de voet of van het been te kunnen behouden. Dan is er ook de kans om de voet weer te kunnen belasten. Soms kan door op tijd actie te ondernemen, een amputatie worden voorkomen.

 
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA