www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/oorzaken-voor-amputatie/hoe-kan-ik-een-amputatie-bij-het-diabetische-voetsyndroom-voorkomen/

Hoe kan ik een amputatie bij het diabetische voetsyndroom voorkomen?

Hoe kan ik een amputatie bij het diabetisch voetsyndroom voorkomen?

10 regels die helpen een amputatie te voorkomen

Een diabetisch voetsyndroom hoeft niet altijd tot een amputatie te leiden. Hoe eerder de diagnose is gesteld des te eerder kunnen de gevolgen worden vermeden of op zijn minst worden vertraagd. Dit vereist slechts een ding: u moet dit serieus nemen en er gedisciplineerd mee omgaan. Zowel om het diabetisch voetsyndroom als eventuele amputaties te voorkomen.

Kijken, schoenen, specialisten

Optimale zorg en preventie kunnen niet alle voetamputaties bij het diabetisch voetsyndroom voorkomen, maar volgens schattingen van het Verbond van Huisartsen (BDA)* zou 45 tot 85% van de amputaties voorkomen kunnen worden.

1. Let goed op uw voeten

2. Controleer minstens een keer peer maand het gevoel in uw voetzolen en onderzoek de gehele voet met een spiegel op letsels.

3. Ga regelmatig op controle en vraag uw arts om uw voet goed te onderzoeken. (Let op: niet alle huisartsen zijn zich bewust van de gevaren).

4. Koop goede schoenen (niet te smal, ruimte voor de tenen, geen ‘gezondheidsschoen’) en maak gebruik van speciale inlegzolen voor diabetici.

5. Ga naar de voetverzorger (ook wanneer deze niet vergoed wordt) en laat u voordoen hoe u uw voeten moet verzorgen.

6. Verzorg de droge huid met vette crèmes of crèmes met ureum.

7. Ga zelfs bij de kleinste tekenen van kloven of verwondingen naar een specialist, bij voorkeur een diabetes polikliniek. Wacht niet tot de teen zwart is of de schoenen ruiken. Eerste tekenen zijn: droge huid, kloven, minder gevoel in de voet, kuitkramp, schimmelinfecties, eelt en warme voeten.

8. Als de diagnose diabetisch voetsyndroomvoetsyndroom eenmaal is gesteld, controleer uw voeten dan dagelijks.

9. Wanneer u een diabetische voet heeft, vraag dan bij de specialist naar speciale schoenaanpassingen, beschermende schoenen, maatschoenen of speciale steunzolen om de voet te ontlasten.

10. Laat wonden alleen behandelen door specialisten op het gebied van diabetes.

* (Werkgroep voor de ontwikkeling van diagnostische en therapeutische aanbevelingen voor het diabetisch voetsyndroomvoetsyndroom voor de huisarts: Manual diabetischer Fuß; Emsdetten 2001, Vorwort Prof. Dr. med. Maximilian Spraul, blz. 3)
* Richtlijn Diabetische voet 2006: richtlijn voor zorgverleners herziene versie.
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA