www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/langdurige-verzorging/welke-prothesen-of-andere-verzorgingsmogelijkheden-zijn-er/

Welke prothesen of andere verzorgingsmogelijkheden zijn er?

Welke prothesen of andere verzorgingsmogelijkheden zijn er?

Terug in het leven

Nauwelijks heeft u een amputatie achter de rug, u bent het verlies nog aan het verwerken en u moet alweer vooruit. Nee, niet kan: u moet! Het lijkt misschien ongepast dat er in deze fase van u wordt geƫist dat u door moet gaan. Toch is het zo, omdat de beste weg terug is om uw dagelijkse leven weer op te pakken. Met de juiste prothese is dit wellicht veel gemakkelijker dan u in eerste instantie zou denken.
Wen niet aan een teruggetrokken bestaan. Ga zo snel mogelijk weer onder de mensen. Train uw spieren met uw fysiotherapeut en leer uzelf weer te bewegen. Uw ergotherapeut stoomt u weer klaar voor uw dagelijkse handelingen.

Ga naar een goede orthopedisch instrumentmaker. Deze heeft een magazijn vol met hulpmiddelen om u te helpen uw normale leven weer op te pakken. Zijn assortiment bevat bijvoorbeeld op maat gemaakte prothesen waarmee u zo goed als normaal kunt lopen.

Prothesen en schoenen na een voorvoetamputatie

Bij kleinere amputaties kunnen individueel gevormde inlegzolen volstaan. Een inlegzool is niet bedoeld om de functie te herwinnen, maar bij een lichtere ingreep volstaat het in bepaalde omstandigheden om het voetbed te stabiliseren.

Menige artsen en orthopedische technici raden een op maat gemaakte schoen aan van de orthopedische schoenmaker. Gaat u echter zorgvuldig na of dat echt de beste keuze voor u is. Hij is niet alleen visueel opvallend, maar er kunnen ook nadelen aan zitten omdat de enkel wordt gefixeerd. Met deze schoenen lopen is niet altijd even soepel en kan daarom minder comfortabel voor u zijn.

De orthopedische inlegzool, die ook door de orthopedisch schoenmaker wordt geproduceerd, is onopvallend. Ook bij deze optie wordt de enkel geblokkeerd. U kunt daardoor dus geen gewone confectieschoenen dragen.

Een significant extra aan mobiliteit biedt de Bellmann prothese van de Orthopedisch technicus. Met de hulp van een sok stapt u in een uit meerdere lagen schuim vervaardigde prothese. Deze prothese laat de enkel vrij. Andere voordelen zijn het lichte gewicht en de vorm waardoor u ook conventionele schoenen kunt dragen. De Bellmann-prothese kan niet mooi worden afgestemd op uw ander voet. Het ziet eruit als een gewone prothesevoet. Bovendien verslijt het materiaal vrij snel. Na twee jaar, heeft u een nieuwe prothese nodig en de kous veroorzaakt wrijving, wat niet prettig aanvoelt en in geval van een verstoord gevoel in de voet gevaarlijk kan zijn.

Een voorvoetprothese van siliconen geeft u vrije beweeglijkheid van de enkel en heeft een individuele pasvorm. Siliconen voorvoetprothesen worden door de orthopedische technicus individueel en specifiek aan uw stomp aangepast. De prothese zit "als gegoten". De enkel blijft vrij. Uw hele voet is beweegbaar. De bewegingen zien er natuurlijk uit. Uit recente studies blijkt dat de spieren actiever zijn dan met andere protheses. Dankzij het 'flexibele' materiaal, is het mogelijk langere afstanden af te leggen. Bovendien passen ze in conventionele schoenen. In het kort: waar je ook bent u zult nauwelijks opvallen.
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA