www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/de-eerste-weken-erna/wat-moet-ik-over-wondgenezing-weten/

Wat moet ik over wondgenezing weten?

Wat moet ik over wondgenezing weten?

Stompcompressie na de amputatie

Het wonder van de wondgenezing

Is de medische vooruitgang niet verbazingwekkend? Zelfs zo’n grote ingreep geneest tegenwoordig. Toegegeven, het kan soms even duren.

Geduld – het komt eraan

Na de voetamputatie moet u eerst een tijd liggen en de voet hoog leggen zodat het bloed naar het hart kan terugstromen. Door de operatie verzamelt zich bloed en weefselvloeistof om de wond hetgeen langzaam dient te worden afgebouwd.

Om dit terug te dringen helpt een elastisch verband. Het verband zorgt dat er een gelijkmatige druk (compressie) wordt uitgeoefend,  zonder de wond te belasten (trekkrachten verhindert het genezingsproces). De wond wordt dagelijks op ontstekingen en stuwing gecontroleerd en het verband wordt dagelijks verschoond. Het genezingsproces wordt uiteraard begeleid door professionals.

Het verband heeft nog een andere belangrijke taak: het vormt de stomp zodanig, dat deze later weer belast kan worden. Daarom moet u het verband altijd laten aanbrengen door een professional. U moet u ervan bewust zijn dat een voetamputatie een zware ingreep is en dat u een ernstige wond heeft.
Het kan weken of zelfs maanden duren voordat het volledig genezen is. Er kunnen complicaties bij de wondheling voorkomen die met name bij diabetes mellitus vaak optreden. Waar diabetes de oorzaak kan zijn voor een amputatie, is de diabetische voet tegelijkertijd een belemmering voor wondgenezing. Tijd is een belangrijk gegeven in deze fase.
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA