www.voorvoetamputatie.nl/nl/home/de-eerste-weken-erna/wat-gebeurt-er-in-de-eerste-weken-na-de-amputatie/

Wat gebeurt er in de eerste weken na de amputatie?

Wat gebeurt er in de eerste weken na de amputatie?

Amputatiepatiƫnt met therapeut

De eerste stappen na een amputatie

Onmiddellijk na de voetamputatie begint de weg terug naar het normale leven. Om weer snel te kunt lopen, fietsen of autorijden moet de wond goed helen en het spieren weer versterken. Dit vergt  kracht en geduld. In de eerste weken zal blijken hoe goed u met de amputatie verder kunt leven.

Na de amputatie zult u eerst een aantal dagen moeten liggen en mag u uw voet niet belasten. Er zal snel een medisch team aan uw bed staan om u te helpen met uw revalidatie. Niemand kan u vooraf vertellen hoe lang u in bed zal moeten blijven liggen, hoe lang het duurt voordat de wond geheeld is of hoe lang het duurt voordat u weer kunt lopen, autorijden of werken. Maar elke arts zal vanuit zijn ervaring zeggen: hoe actiever en positiever u er zelf in staat hoe sneller u zult revalideren.

Revalidatie na de voorvoetamputatie: oefening baart kunst!

In eerste instantie is de wondheling van het grootste belang. Maar al tijdens het genezingsproces traint u al met een fysiotherapeut uw beweeglijkheid zodat uw spieren en conditie in tact blijven en uw gewrichten ondanks het lange onbruik beweeglijk blijven. Later oefent hij met u speciale bewegingen en de spieren in de stomp, zodat u veilig met een prothese kunt lopen.
De fysiotherapeut heeft nog een andere belangrijke taak: u moet de  waarneming in de voetstomp trainen. De stomp is zo nieuw dat uw hersenen met de berichten van de zenuwen niets kunnen beginnen. Het is voor uw gezondheid van essentieel belang dat u uw voet zeer precies aanvoelt.

Zodra de wond volledig is genezen en u de stomp kunt belasten, volgt de verzorging met een prothese, waaraan u geleidelijk aan zult moeten wennen.

Voor de overgang ontvangt u waarschijnlijk een speciale, zogenaamde voorvoetontlastende schoen. In deze schoen kunt u lopen, zonder de wond te zwaar te belasten. Binnen uw revalidatie wordt het nu ook tijd voor ergotherapie. Samen met de Ergotherapeut traint met u vaardigheden voor situaties in het dagelijkse leven en op het werk. Met deze steun krijgt u uw dagelijks leven beter onder controle.

Overigens behoort de deelname aan een looptraining, het advies van beroepscoaching, een psycholoog en familiehulp er ook bij. Verder wordt ook gekeken naar uw levenswijze. Eet u gezond? Rookt u? Als u kunt omgaan met een amputatie kunt u ook stoppen met roken. Wedden?

Hoe belangrijk alle deskundigen in het proces ook zijn, uw actieve medewerking is nog veel belangrijker!
An Ottobock initiative© Ottobock SE & Co. KGaA